6. Да излекуваш здравето 

   Здравето е неясна категория.В здравето винаги могат да се намерят някакви слаби точки и действителни или потенциални заплахи. В тази област и дума не може да става постигане на някакво пълно съвършенство. Преди всичко поради това, че от раждането да смъртта здравето никога не е определено състояние, а процес на непрекъсната промяна. Да добавим – еднопосочна промяна – в крайна сметка с течение на времето винаги към по-лошо. Добре е поне, че имаме целия си живот за постепенно привикване към намаляването на кондицията и към появата на все по-нови болежки.

   Здравето на жената е особена категория. Не за това, че е по-важно от човешкото здраве изобщо или че по някакъв начин тя е по-застрашена. Все пак това е особена категория, защото е неразривно свързано с красотата. А красотата, както е известно, е неоспорим атрибут на женствеността. Мъжете просто не се възхищават чак толкова от красотата, но жените са нещо друго. Впрочем гамата на видовете женска красота е безкрайно широка, следователно не става въпрос за вписване в някакъв определен канон. Става въпрос по-скоро за това, здравото тяло и здравият дух да помагат на красотата да цъфти с пълната сила на своя потенциал колкото се може по-дълго.

   Грижата за красотата за повечето жени е нещо толкова естествено, че не изисква специално замисляне. Обичаме да бъдем красиви, добре поддържани, сресани, стройни и добре облечени. За съжаление невинаги можем да постигнем това и тогава се чувстваме недоволни от себе си. Това не означава, че трябва да изглеждаме като куклата Барби или като известни манекенки, макар че сигурно всяка си има своя идеал за женска красота. Със забележката, че реализирането на идеала предимно има неголеми шансове на успех. Но с това трябва да се примирим. По-скоро си струва да се замислим над това, как да увеличим потенциала на своята красота – тази, която имаме, а не тази, която искаме да имаме – грижейки се за физическото и психичното си здраве. Защото красотата в огромна степен зависи от здравето. Здравите зъби, коси, кожа, нокти, мускули, кости, стави, да не говорим и за невидимите органи като сърце, черен дроб и бели дробове – това са фундаментите и стълбовете на човешката красота. Да не забравим и за доброто настроение и радостта от живота – така имаме готова рецепта за атрактивна красота.

   Страхувам се, че при много жени размислите по тази тема идват прекалено късно. За тези проблеми трябва да се мисли от момента, когато човек изобщо започне да мисли. За съжаление не всичко в живота идва навреме. Изкуството се състои в това въпреки закъснението да се опитаме да наваксаме – колкото и каквото можем.

   Да изброим няколко елементарни правила, свързани със здравето, а следователно и с красотата.

   Първо, как изглеждаш зависи от самочувствието (и обратно).

   Второ, това, което правиш днес, влияе на самочувствието и здравето утре.

   Трето, по въпросите на здравето (и красотата) си струва да използваме помощта на специалисти.

   И, четвърто, по добре е да приемем произтичащите от възрастта или прекараните болести ограничения, отколкото да живеем в несъгласие със себе си, излагайки се на поредните заплахи или кризи.

 

   Пациентите от центъра за терапия на зависимостите скоро след пристигането си на лечение неизменно изказват учудване, че терапията наистина се отнася за алкохолизма и другите зависимости, но обхваща значително по-широки сфери от живота. Наистина целта е трайно спиране на пиенето, друсането или играта на хазартни игри, но честно казано най-сериозните промени трябва да се направят в такива сфери като почивката и храненето, професионалната работа и отношенията с близките, забавленията и духовния живот и така нататък. Повечето проблеми засягат еднакво и мъжете, и жените. Тук обаче ще се заемем преди всичко с жените.

   От научните изследвания е известно, че не само злоупотребата, а изобщо употребата на алкохол влияе върху хормоналните процеси на жената, ускорява менопаузата. Накратко, алкохолът съкращава младостта и родилните способности на жената. Като знаят за това на съответната възраст, много момичета биха се поколебали да се присъединят към групи, в които алкохолът и наркотиците стават направо средство за комуникация между хората. Това първо.

   Второ, зависимите от алкохола жени, макар и номинално да боледуват от същата болест както алкохолиците, я прекарват по-тежко. При тях протича по-бързо процесът на поддаването на зависимостта, биологичното разрушаване и психологичната неспособност за нормално функциониране. Тяхната зависимост по-често се свързва с депресия, поради което е по-трудна за лечение. Психиатрите и интернистите с лека ръка предписват на жените успокоителни и сънотворни, поради което по-често се проявяват кръстосани зависимости – едновременно от алкохол и от лекарства. При тези случаи организмът е много сериозно засегнат и следователно по-трудно е не само прочистването на организма, но и терапията на зависимостта и превенцията на рецидива на болестта.

   Рецидивът на болестта е най-силната заплаха за трезвеността. Дори хора със силна мотивация, които са взели решението да престанат да пият или да приемат вещества, пораждащи зависимост, не са подминати от тази заплаха. В АА казват, че алкохолизмът е коварна болест. Това е точно твърдение, защото, първо, зависимостта “остава” у болния завинаги, и, второ, тя “дебне” много перфидно под формата на собствените мисли, остро избухващи емоции, далечните от спокойствието и реализма психични състояния и от многото навици, които могат да си останат вкоренени за много дълго въпреки решението за промяна на начина на живот и конкретно поведение. Старото поведение – например самотните да си остават вечер или през почивните дни сами вкъщи или пък хората със семейства да поемат прекомерни домашни задължения и да се преуморяват да границата на физическата и психична издръжливост  – могат бързо да предизвикат завръщане към добре познатите средства за лекуване на скуката, стреса и преумората, тоест към лекарствата и алкохола.