A- A A+
Pin It

АН — българска

 

ИЗБОРЪТ Е ВЪВ ВАШИТЕ РЪЦЕ

      Имах огромен късмет да премина през смъртоносната игра наречена Дрога, и да изляза от нея жив! Много хора не успяват да се измъкнат от желязната й хватка, и така бързо се превръщат в нейни безпомощни роби.

     Не ми трябваше много време, за да се уверя в това, което вече знаех за наркотиците, а именно, че от тях човек получава някакви по-специални усещания. Тогава реших, че трябва да опитам от всичко, което може да ми даде такива едни "специални" усещания. Мислех си, че мога да контро­лирам Дрогата, така както аз искам, т.е. да не се пристрастя. Жестока заблуда, която дълго отказвах да приема. Дрогирах се колкото се може повече и бягах от реалността, защото така уж ми беше по-лесно. Позволих господар да ми стане може би най-опасният, коварен и смъртоносен наркотик — Хероинът. Да стигна до това положение много ми помогнаха лесните пари. Така с помощта на дрогата още в 9-ти клас бях станал не само наркоман, а и крадец! Такъв начин на живот не носи нищо хубаво. Опиянявах се от това, че в началото успявах да заблудя всички, живеех така и се мислех за някакъв зъл Batman с тази разлика, че аз бях на страната на Злото.

     Нещата се задълбочаваха и скоро започнах да губя контрол. Преминах през какви ли не лечения, от които все повече и повече се изтощавах, все по-често ме викаха в полицията да давам разни обяснения. Всичко щеше да свърши или в затвора или там, от където никой не е успял да избяга — оня свят. Сигурно някой там горе ме обича, та ми даде разум да се осъзная най-после и да престана да простея. Потърсих загубения диалог с моето семейство, обсъдихме ситуацията и се оставих да ми се помогне.

     Намерихме начин да замина за Испания — в комуна за хора със зависимости. Времето прекарано там ми даде възможност трезво да си дам сметка, как безсмислено съм се самоунищожавал, как вулгарно наранявах близките си с това, което вършех.

     Вече повече от година не употребявам никаква дрога. Често ми е супер трудно, но вместо да бягам от трудностите в алкохол, дрога или други такива средства, аз се уча да се изправям срещу тях.

     Изборът, разбира се, е във вашите ръце, а аз ви разказвам всичко това с молба, ако по някакъв начин какъвто и да е наркотик се озове на пътя ви, да си зададете въпроса: Наистина ли ми е необходимо това? Какво толкова ще ми даде? Моят отговор на въпроса — дали е необходимо, е, че изобщо не е необходимо, а на въпроса — какво дава дрогата — дава първо измамно удо­волствие, след това идва разочарованието, последвано от проблеми, болка и много често смърт. Така че, решавайте сами !

М.


Искаш да си силен, ами че бъди!

Никой не може да ти помогне, просто трябва да решиш.

Първата крачка е най-трудна,

После в полет безумен можеш да се устремиш.

Погледни земята от високо, колко мъничка е тя.

Можеш с ръце да я обгърнеш и дори да я строшиш.

Искаш да си силен, ами че бъди!

Никой не може да ти помогне.

ПРОСТО ТРЯБВА ДА РЕШИШ!

 

Реми.

 

Pin It

АркА, брой 2, юни 2002 г.

АркА

брой 2, юни 2002 г.

Редакция и превод: Анна Швед

Коректор: Йорданка Илиева

Снимки: Анна Швед

 Използвани са графики на децата от Младежкия културен дом "Охота", Варшава, ул. Бялобжеска 19

 Графично оформление и предпечатна подготовка: Анна Швед

БЮЛЕТИН НА РЕГИОНАЛНАТА ПРОГРАМА
“АЛКОХОЛ И НАРКОТИЦИ”
НА ФОНДАЦИЯ “СТЕФАН БАТОРИ”

Издателят разрешава препечатването на нашите статии с молба за поместване на следната забележка:

“Препечатано от списание “АРКА”, издавано в рамките на Регионалната програма “Alcohol & Drug” на Фондация Стефан Батори.”