A- A A+
Pin It

          

ЗА БОЛКАТА

 

     Колкото повече става времето ми в трезвост, толкова повече съм склонна да преразглеждам миналия си опит и поведение.

     Вече не се страхувам от предишните ми кошмари, както и не се срамувам от предишното си поведение.

     Не съм станала чак толкова силна, не. Но предпочитам да се уча от грешките си, вместо да бягам от тях.

     Осъзнах, че преди, в пиянското ми минало, аз съм се стремяла всячески да избягам от болката. А най-лесният начин беше да я давя в алкохол. Тогава не се усещаше точно какво боли, нито точно колко. И така в мъглата, в едно фалшиво чувство на безопасност, завила се презглава, аз си мислех че съм спасена и този път.

     Нито един човек не обича да го боли. Физически или емоционално, все едно. Но докато „нормалните” хора се справят наистина, аз не можех.

     Започнах да се уча още в първите ми трезви дни. Болките по цялото ми тяло и в цялата ми душа ги приех като признак на оздравяване. Упойката я нямаше, значи трябваше да ме боли. Този път не избягах и благодаря на моята Висша Сила, че ми помогна да го преодолея на трезво и на чисто.

     След няколко сбирки на АА, където слушах моите трезви приятели, разбрах, че всеки го боли по нещо, по някое време и по различен начин. И всеки се бори с болката както може, без да бяга от нея.

     Програмата ми даде инструменти, с които да боравя в трезвия си живот, включително и тогава, когато ме боли.

     Приех болката като мой приятел, който ми показва къде нещо не е наред.

     Ако ме боли физически, просто отивам на лекар. Преди пре­небрегвах и този обикновен делничен признак, и вместо лекарства и преглед си взимах дозата алкохол или успокоителни, мислейки си, че оздравявам. Или не ми се занимаваше с такива битовизми, не знам точно.

     Завивах се презглава и чаках да мине.

     Когато сега ме боли емоционално, знам, че нещо някъде не е както трябва, и търся в живота си отклонението, което ми показва болката. Обикновено го намирам и е само въпрос на време да се справя със ситуацията.

     Без да се крия зад бутилката и без да бягам от проблема, с такива простички неща като питане, извинение, прошка. Болката си отива, защото не ми е необходима вече и това за мен е признак, че съм се справила.

     Ставам мъничко по-голяма и мъничко по-мъдра, успяла съм да науча още нещо за живота и света, в който живея истински вече четири години.

     До следващия път, в който отново ще объркам нещо. Но вече знам, че имам добър приятел, който ще ме подсети да си обърна внимание.

 

RENI

Pin It

АркА, брой 10, август 2009 г.

АркА

брой 10, август 2009 г.

Редакция и превод: Анна Швед

Коректор: Йорданка Илиева-Цъган

Графично оформление и предпечатна подготовка: Анна Швед

БЮЛЕТИН НА РЕГИОНАЛНАТА ПРОГРАМА
“АЛКОХОЛ И НАРКОТИЦИ”
НА ФОНДАЦИЯ “СТЕФАН БАТОРИ”

Издателят разрешава препечатването на нашите статии с молба за поместване на следната забележка:

“Препечатано от списание “АРКА”, издавано в рамките на Регионалната програма “Alcohol & Drug” на Фондация Стефан Батори.”